©2018 by Henrik Måwe. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Ikon
  • YouTube Social Ikon
  • Spotify Social Ikon

REVIEWS

Fullblodspianisten Henrik Måwe imponerar stort

https://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/scenrecension-chopin-gestaltas-av-fullblodspianisten-henrik-mawe/

 

”Måwes Chopin presenterar sig, som sig bör, med ett praktfullt hostanfall. Vi är vid det tuberkulösa geniets vägs ände, han sliter med sin sista mazurka medan han rekapitulerar sitt 39-åriga liv. Med och utan flygel. Notblad i förtvivlan slängda på golvet. Vilda hjärtslag och ödesdigert tickande pendyler. /.../ Men någon känslosam kärring är han väl inte, raljerar denne Chopin med en blinkning till Ingrid Bergman i ”Höstsonaten”. Nej då, inte heller Henrik Måwe, som imponerar stort och griper tag när han spelar det svåraste av svåra preludier – det vilt rasande i bess-moll.”

 

 

Stram och krävande surrealism

https://www.dn.se/kultur-noje/konsertrecensioner/vasteras-sinfonietta-med-verk-av-anders-hillborg-pa-vasteras-konserthus/

 

”Ackorden som före paus fryste bilden i hans sjutton år gamla pianokonsert förde tankarna till ett D-durstilleben i det något yngre portalverket ”Eleven gates”. Men pianokonserten visar samtidigt upp en något kärvare, mer Bartókbesläktad sida hos Hillborg än ett dylikt klangkalas. De första tonerna ska spelas ”with fury” – med ursinne – och solostämman påkallar bitvis sådan kraft att pianisten Henrik Måwe emellanåt lyfter från pianopallen när han klipper till tangenterna. Tonmyllret och det höga tempot är krävande även om den långsamma mittensatsen skrider fram med ett nästan processionslikt lugn. Det är en konst att måla med romantisk-virtuosa tekniker, utan att soundet i sig känns romantiskt.”

 

 

Henrik Måwe i fokus – en lokal talang och världsartist av rang

https://www.vlt.se/artikel/kultur/henrik-mawe-i-fokus-en-lokal-talang-och-varldsartist-av-rang

 

”Han har vunnit åtskilliga prestigefyllda priser och framträtt i oräkneliga konserthus världen över. Ändå var det kanske med något extra anspänning han satte sig vid konserthusets flygel på torsdagskvällen när det i salongen satt många västeråsare som har följt hans karriär genom åren. /.../

Bitvis använde Måwe hela kroppen för att få fram en exakt nyans. Hans närvaro var total och full av tyglat temperament. Det var en strålande utläggning av denne begåvade musiker som till slut tog emot publikens gensvar med ödmjuk glädje.”

 

 

Häftig djävulsdans och till slut tillräckligt med elgitarrer

https://www.dn.se/arkiv/kultur/haftig-djavulsdans-och-till-slut-tillrackligt-med-elgitarrer/

”Just 'Dance with the Devil', en pianotoccata han komponerade för 17 år sedan, passar onekligen bra i heavy metaltappning. Henrik Måwe briljerade lika mycket som pianist vid konsertens början som keyboard­ist i finalens samspel med lyhörde trummisen Ricard Nettermalm.”

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now